برای مقایسه پرینترهای سه بعدی رزینی DLP و LCD اولین قدم، شناخت و بررسی انواع پرینترهای سه بعدی رزینی است. البته لازم به ذکر است که انواع پرینترها از نظر تکنولوژی چاپ در حوزه دندانپزشکی به سه دسته DLP، LCD و SLA تقسیم میشوند؛ که ما در این مقاله به بررسی دو مدل پرکاربردتر و رایجتر در پرینترهای سه بعدی یعنی DLP و LCD میپردازیم.
بررسی نحوه عملکرد پرینترهای سه بعدی LCD و پرینترهای سه بعدی DLP به صورت مجزا، به ما در شناخت تفاوت های پرینتر سه بعدی رزینی DLP و LCD کمک میکند.
پیش از آنکه به بررسی ساختار هرکدام از انواع پرینترها بپردازیم بهتر است با نحوه عملکرد پرینترهای سه بعدی رزینی آشنا شویم. در تمام پرینترهای سه بعدی رزینی، یک منبع نور UV وجود دارد که لایه به لایه رزینهای حساس به نور را منجمد ساخته و نهایت مدل سه بعدی ساخته میشود. در این دستگاهها رزین در مخزن دستگاه که اصطلاحاً به آن رزین تانک میگویند، ریخته میشود و با تابش نور پس از جامد شدن به صفحه پرینت یا لایهی پیشین خود میچسبد. با این تعاریف میتوان گفت در واقع تفاوت پرینترهای سه بعدی رزینی در منبع نور و یا نحوهی تابش نور به رزین خواهد بود.
واژه LCD برگرفته از عبارت (Liquid Crystal Display) است. پیش از مقایسه پرینترهای سه بعدی رزینی DLP و LCD به بررسی ساختار پرینترهای سه بعدی رزینی LCD میپردازیم؛ پرینترهای سه بعدی LCD همان طور که از نامشان پیداست، به یک صفحه LCD مجهز شدهاند. در این پرینترها به جای پروژکتور، از نور LEDهایی استفاده میشود که از یک LCD میگذرد. در واقع صفحه نمایش به عنوان یک ماسک عمل کرده و فقط پیکسلهای لازم برای لایۀ فعلی را نشان میدهد. برخلاف پرینترهای SLA و DLP، این پرینتر برای هدایت نور نیاز به دستگاه خاصی ندارد.
در حال حاضر LCDها در پنج مدل معمولی، مونو کروم 2k، مونو کروم 4K و 6K , 8K به بازار عرضه میشوند. هر چه کیفیت LCD پرینتر بیشتر باشد، خروجی چاپ نیز از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود. تابش نور در این نوع پرینترها به صورت موازی انجام میشود.
واژه DLP برگرفته از عبارت (Digital Light Processing) است؛ به معنای پردازش نور دیجیتال و یک نوع پلیمریزاسیون مخزنی است.
پرینترهای سه بعدی رزینی DLP برای چاپ هر لایه از طرح ارائه شده، از لامپهای پروژکتور استفاده میکنند. نور ایجاد شده توسط این لامپها از دستگاه DMD عبور و گسترش پیدا میکند. نور ایجاد شده توسط یک منبع نور کوچک باید گسترش داده شود تا کل صفحه پرینت را پوشش دهد. بزرگتر کردن و یا گسترش نور باعث بهم ریختگی پیکسلی در گوشههای تصویر می شود به همین دلیل در این دستگاهها با گسترش نور و تاباندن نوربه گوشهها میتوان خروجی با کیفیت داشت. لامپهای پروژکتور پرینتر DLP، دارای یک میزان پیکسل ثابت هستند. به دلیل وجود چنین ویژگی، کوچک و بزرگ کردن صفحه تغییری در تعداد پیکسل ایجاد نمیکند. اما هر چه صفحه کوچک تر باشد، تصویر نیز با کیفیت بیشتری چاپ میشود. از آن جایی که برای چاپ طرحهای قالب دندانپزشکی نیازی به صفحه بزرگی نیست، این نوع پرینتر گزینه مناسبتری برای ساخت قالبهای باکیفیت محسوب میشود.
از پرینترهای سه بعدی رزینی LCD و DLP در صنایع بسیاری نظیر: صنعت طلا و جواهر سازی، دندانپزشکی، صنایع فنی و مهندسی و … استفاده میشود.
هر دو نوع پرینترها، از منبع نور UV استفاده میکنند؛ اما شکل تابش نور در آنها متفاوت است. پرینترهای سه بعدی رزینی DLP برای تابش نور از پروژکتور و پرینترهای سه بعدی رزینی LCD از لامپ (LED) استفاده میکنند. یکی از تفاوت های پرینتر سه بعدی رزینی DLP و LCD در قیمت آنهاست. DLP شامل تجهیزات پیشرفتهتری نسبت به مدلهای LCD هستند از این رو از نظر قیمت، در سطح بالاتری قرار دارند. پرینترهای سه بعدی LCD دارای وزن کمتر و ابعاد کوچکتری نسبت به پرینترهای DLP هستند؛ به همین جهت عموماً از آنها به عنوان پرینتر رومیزی نیز یاد میشود.
شاید شما هم با خواندن مطالب بالاتر این سوال را داشته باشید که پرینترهای سه بعدی DLP ارزان نیز در بازار وجود دارند؛ اما بزرگترین مشکل آنها، عدم دقت در گوشههای صفحه ساخت است که متاسفانه ایجاد تغییرات و یا اصلاح در آنها امکانپذیر نیست. بنابراین میتوان گفت برای داشتن پرینتر سه بعدی DLP با دقت بالا و کیفیت مطلوب باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
هر دو پرینترها ازسرعت بالایی برخوردار هستند؛ ولی بزرگترین تفاوت تکنولوژی آنها، سرعت پرینت و یا زمان مورد نیاز جهت جامد سازی رزین حساس به نور، طول عمر و تنوع رزین مصرفی است. برای مثال میتوان گفت اگر سرعت انجماد رزین در پرینترهای LCD حدود 2 الی 5 ثانیه باشد این زمان در پرینترهای DLP با توجه به نوع رزین مصرفی 2 تا 3 برابر افزایش پیدا خواهد کرد.
معمولاً طول عمر پرینترهای LCD حداقل 400 الی 500 ساعت برای السیدیهای معمولی، برای مونوکرومها 2500 الی 3000 ساعت است. طول عمر لامپ پروژکتور در پرینترهای سه بعدی DLP در صورت استفاده مناسب و درست، حدوداً 20000 ساعت خواهد بود.
پرینترهایی با تکنولوژی DLP، توانایی بالایی در انجماد انواع رزینها با طول موجهای مختلف را دارند و دست شما در انتخاب مواد مصرفی باز خواهد بود.
با بررسی و مقایسه پرینترهای سه بعدی رزینی DLP و LCD میتوان گفت پرینترهای LCD به دلیل ابعاد کوچکتر و قیمت مناسب در کنار کیفیت بالایی که دارند، از محبوبیت زیادی برخوردارند. همچنین عرضهی پرینترهای LCD باکیفیت 8K سبب افزایش کاربرد و محبوبیت این نوع پرینترها نیز شده است. البته در نمایشگاه AEEDC 2023 با توجه به رونمایی از پرینترهای نسل جدید DLP، ممکن است آیندهی متفاوتی در انتظار پرینترها باشد!
در مجموع اگر شما در استفاده از پرینترها در حد حرفهای هستید و به سرعت در کنار جزئیات نیاز دارید، پیشنهاد ما به شما پرینترهایی با تکنولوژی LCD است که علاوه بر تنوع کیفیت چاپ، در دسترس بودن لوازم و قطعات جانبی، برای شما مقرون به صرفهتر نیز خواهد بود.
راینو این امکان را در اختیار کاربران میگذارد که از طریق پشتیبانی سوالات و مشکلات خود را برطرف کنند.